RETA AKVARIUMŲ ŽUVIS Violetinis grundalas

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 3549
RETA AKVARIUMŲ ŽUVIS Violetinis grundalas

Violetinis grundalas (lot. Gobioides broussonnetii, angl. Dragon Goby / Violet Goby) – reta akvariuminė žuvis.

Violetinis grundalas (lot. Gobioides broussonnetii, angl. Dragon Goby / Violet Goby) – reta akvariuminė žuvis.

PAPLITIMAS ir YPATYBĖS

Violetinis grundalas, kitaip dar vadinamas grundalas drakonas, priklauso Gobiidae žuvų šeimai. Tai viena didžiausių šeimų, kurią sudaro daugiau nei 2000 rūšių. Dauguma gundalų – nedidelės žuvys (iki 10 cm), tačiau violetinis grundalas akvariume užauga iki 38 cm (gamtoje randama iki 60 cm). Gamtoje ši žuvis aptinkama Atlanto vandenyno pakrantėse – nuo Pietų Karolinos, JAV, iki šiaurinės Brazilijos.

Šios žuvies kūnas – ilgas, violetinio atspalvio. Priekyje – plati burna su dantimis, šiek tiek panaši į arovanų. Ir nors burna – plati, tačiau ryklė – nedidelė, todėl žuvis maitinasi košdama gruntą. Gamtoje šios žuvys dažnai randamos prisikabinusios prie koralų ar uolų, o akvariume jos prilimpa prie akvariumo stiklo.

Dar viena ypatybė – violetiniai grundalai yra beveik akli.

SŪRUS VANDUO

Violetiniams grundalams tinkamesnis sūrus vanduo. Tiesa, galima jį bandyti auginti gėlame vandenyje, pamažu pratinant prie druskos stygiaus, tačiau sūrus vanduo – tinkamesnis pasirinkimas. Taip pat galima bandyti auginti jūriniame akvariume, tačiau taip pat reikia pamažu leisti aklimatizuotis. Tinkamiausiais druskingumas 1,005–1,015 sg.

AUGINIMO SĄLYGOS

Ši žuvis, kaip minėta, lengvai adaptuojasi prie gėlo ir sūraus vandens, taip pat ji nėra itin jautri vandens šarmingumui, kietumui, nitritų ir nitratų kiekiui. Tačiau reikia atminti, kad ši žuvis – itin jautri amoniako kiekiui vandenyje, todėl reikia atidžiai stebėti jo kiekį.

Rekomenduojama palaikyti pH 6,5–8,5. Vandens temperatūra turėtų būti 22–25,5 °C.

Rekomenduojamas akvariumo dydis – nuo 200 l. Tinkamiausias gruntas – rupus smėlis. Mėgta slapstytis tarp šakų, neaštrių uolų ar iš plastikinio vamzdžio padarytose slėptuvėse.

MITYBA

Klaidingai manoma, kad ši žuvis – plėšrūnė. Tačiau iš tiesų violetinis grundalas minta smulkiu planktonu, dafnijomis bei uodo trūklio lervomis, kurias randa košdamas akvariumo gruntą. Taip pat reguliariai reikėtų duoti dugninėms žuvims skirto augalinio pašaro tablečių su Spirulina ir kitais dumbliais.

SUGYVENIMAS SU KITOMIS ŽUVIMIS

Violetiniai grundalai – taikios žuvys, sugyvenančios su kitomis didesnėmis ramiomis žuvimis: severumais, skaliarais ir pan. Nepatartina auginti su kitomis didelėmis aktyviomis ar agresyviomis žuvimis. Tačiau nerekomenduojama akvariume auginti kelių violetinių grundalų: subrendusios jos aršiai kovoja tarpusavyje.

Tinkamai prižiūrimas violetinis grundalas gali išgyventi iki 10 metų.

 

Šis tekstas yra AKVAZOO nuosavybė. Kopijuoti ir publikuoti be sutikimo – draudžiama.

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis