Naujas akvariumas

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 702
Naujas akvariumas

Svarstote apie galimybę įsigyti akvariumą? O galbūt norite jį įkurti ir prižiūrėti kartu su vaikais? Kad džiaugsmo netemdytų nusivylimas, svarbu viskam tinkamai pasiruošti. Pirmiausiai nuspręskite, kokio tipo žuvis norėtumėte auginti, nuo to priklausys akvariumo dydis ir vidaus įranga. 

Svarstote apie galimybę įsigyti akvariumą? O galbūt norite jį įkurti ir prižiūrėti kartu su vaikais? Kad džiaugsmo netemdytų nusivylimas, svarbu viskam tinkamai pasiruošti. Pirmiausiai nuspręskite, kokio tipo žuvis norėtumėte auginti, nuo to priklausys akvariumo dydis ir vidaus įranga.

AKVARIUMŲ TIPAI

Yra įvairių akvariumų klasifikacijų, tačiau svarbiausia ramiai nutarti, kokias žuvis norėtumėte auginti, nes skiriasi žuvų būdas (ramios ar aktyvios), mityba (žolėdės, mėsėdės ir visaėdės), žuvų jautrumas vandens temperatūrai ir kietumui. Dažniausiai visi pradedame nuo to paties – bendro pobūdžio gėlavandenio taikių žuvelių ir kelių gyvų augalų akvariumo. Jis puikiai tinka, norint suprasti, kaip funkcionuoja visa sistema ir mokytis spręsti iškilusius sutrikimus. Įgudę galite rinktis, kas Jums artimiau: galbūt uolienomis puošti ciklidų akvariumai, galbūt augaliniai, kuriems būtinas CO2 tręšimas, galbūt jėgas išbandysite puoselėdami nano tipo mažutį akvariumą, kuriame auginsite ryškiaspalves krevetes?

AKVARIUMO VIETA

Reikėtų įvertinti tai, kad akvariumas – didelė stiklinė talpa, kurią reikia pastatyti labai stabiliai ir tvirtai, nes net vidutinio dydžio akvariumas, pripildytas grunto ir vandens, būna itin sunkus. Taigi, silpnos grindlentės jo neišlaikys. Taip pat akvariumą geriau statyti toliau nuo praėjimo, kad niekas netyčia jo neįskeltų ar nepajudintų.

Akvariumą reikia statyti ant drėgmei atsparių paviršių ir tvirtos konstrukcijos baldų. Tam siūlomos akvariumo matmenis atitinkančios akvariumo spintelės su papildomai sutvirtinta konstrukcija viduje.

Dar akvariumą reikia statyti toliau nuo tiesioginės saulės spindulių, kitaip akvariume nuolat augs įvairūs dumbliai (apšvietimą būtina reguliuoti ir apie tai netrukus). Nepamirškite, kad akvariumo įrangai reikės elektros lizdo, o laidus turi būti galimybė tvarkingai paslėpti.

AKVARIUMO DYDIS

Kai pirkėjai renkasi „Akvazoo“ parduotuvėse akvariumus, dažnai klausiame, kaip rimtai ketinama užsiimti akvariumistika. Dažniausiai vaikams pradžiuginti perkami maži akvariumai, bet džiaugsmas netrukus išblėsta, nes mažame akvariume daug sunkiau išlaikyti pusiausvyrą: jei auginama daug žuvų, vanduo greitai užsiteršia, pakyla nitratų kiekis ir žuvys nugaišta, gyviems augalams taip pat sunkiau išgyventi. Todėl visada rekomenduojame pradėti bent jau nuo vidutinio dydžio akvariumų (100150 l). Taip pat turėkite omenyje, kad akvariumų būna įvairų formų. „Akvazoo“ parduotuvėse rasite stačiakampių, ovalių (t. y. priekinis stiklas – lenktas), kampinių akvariumų.

AKVARIUMO APŠVIETIMAS IR DANGTIS

Akvariumo dangtis pirmiausiai reikalingas tam, kad žuvys, sraigės ir kiti gyventojai negalėtų išlįsti lauk. Taip pat jis sulaiko vandens garavimą, o patalpas apsaugo nuo garuojančios drėgmės. Dangtyje sumontuota akvariumo apšvietimo sistema, kurios optimaliai užtenka mėgėjiškam akvariumui. Prireikus dažname gamykliniame dangtyje galima įmontuoti papildomo apšvietimo sistemą.

Tobulėjant technologijoms, šiuo metu taip pat siūlome įsigyti energiją tausojančių LED apšvietimo sistemų. Jos veikia itin efektyviai ir yra ilgaamžės. Jei renkatės lempų apšvietimą, žinokite, kad jų taip pat yra įvairių tipų ir atspalvių, atsižvelgiant į akvariumo pobūdį (pvz., yra specialių lempų, skirtų augaliniams akvariumams ar vizualiai ryškinančių žuvų spalvas).

Svarbu: akvariume apšvietimas neturėtų veikti ilgiau nei 8 valandas. Kad Jums nereikėtų įjungti iš išjungti rankiniu būdu, įsigykite automatinį laikmatį, kuriame galite išskaidyti bendrą paros apšvietimo laiką kelių valandų intervalais, atsižvelgdami į tai, kada patys būnate namuose ir norėtumėte mėgautis apšviestu vaizdu.

VANDENS ŠIDYMAS

Akvariumo šildytuvas reikalingas tam, kad palaikytų pastovią vandens temperatūrą. Daugumai gėlavandenių žuvelių reikalingas 25 ⁰C ar keliais laipsniais aukštesnės temperatūros vanduo (priklauso nuo žuvų rūšies). Vėsesniame vandenyje geriausiai jaučiasi karpinių šeimai priklausančios žuvys, tokios kaip auksinės žuvelės (Carassius auratus). Šiuolaikiniuose šildytuvuose įmontuotas termostatas neleidžia šildytuvams perkaisti, tada jie veikia visą parą – kai šildytuvas įsijungia, kai nukrenta vandens temperatūra. Išjungiame dažniausiai tik šiltuoju metų laiku, kai patalpose ir taip tvanku.

Šildytuvo galingumas priklauso nuo akvariumo tūrio. Pavyzdžiui, 95 l akvariumui pakanka 100 W, o 195 l – 200 W ir pan. Visa tai nurodyta ant gamintojo pakuotės, tad Jums tereikia žinoti, kokio dydžio Jūsų akvariumas.

Svarbu: šildytuvas negali veikti „sausai“, t. y. nebūdamas vandenyje jis perdega. Todėl prieš valydami akvariumą pirmiausiai ištraukite iš elektros lizdo šildytuvo kištuką.

VANDENS FILTRAVIMAS

Akvariume būtina pasirūpinti tinkama vandens filtracija, t. y. pasirinkti vandens filtrą. Mažuose ir vidutiniuose akvariumuose savo funkciją puikiai atlieka vidiniai filtrai, t. y. panardinti akvariumo viduje. Jie surenka vandenyje plaukiojančias stambias šiukšles. Sunkesnės šiukšlės, žuvų išmatos, nesuėstas pašaras ar yrančios augalų dalys nusėda ant dugno, todėl Jūs turėsite reguliariai nusiurbti grunto paviršių specialiai  dugno nusiurbėjais ir atšviežinti trečdalį vandens.

Didesniems akvariumams reikalingi išoriniai filtrai, kurie dažniausiai pastatomi spintelėje po akvariumu, prie jų prijungiamos plastikinės žarnos, kuriomis vanduo paimamas ir grąžinamas į akvariumas. Išoriniai flirtai viduje turi kelių tipų užpildų kasetes, tad vanduo gali būti filtruojamas tiek chemiškai, tiek mechaniškai.

Svarbu atminti, kad valant akvariumą, tuo pačiu metu nereikėtų plauti filtro, kurio viduje esančiose filtracinėse medžiagose tarpsta gerosios vandens bakterijos, skaidančios nitratus. Rūpindamiesi akvariumu turėtumėte stebėti, kaip vyksta azoto ciklas, t. y. yrant žuvų išmatoms, pašaro likučiams užteršiamas akvariumo vanduo ir susidaro amoniakas, kuris gali apnuodyti žuvis. Būtent gerosios vandens bakterijos skaido amoniaką į nitritinės rūgšties druskas (nitritus), o vėliau į nitratus. Šios medžiagos maitina vandens augalus. Taip užbaigiamas azoto ciklas.

Taigi, pritrūkus gerųjų vandens bakterijų, sutrinka akvariumo biologinė pusiausvyra ir gali kilti grėsmė žuvų sveikatai. Pradėję augti dumbliai ar drumstas vanduo – pirmieji to požymiai. Tokiu atveju reikėtų atlikti vandens testus, nustatyti priežastį ir stengtis ją pašalinti. Vandens filtras padeda rūpintis švara.

ORO CIRKULIACIJA VANDENYJE

Žuvys, kaip žinia, kvėpuoja vandenyje ištirpusiu deguonimi, ir iškvepia anglies dvideginį. Yrančios atliekos taip pat išskiria anglies dioksidą. Jei akvariume auginama per daug žuvų, gali kilti deguonies stygiaus grėsmė. Deguonies taip pat sumažėja šiltuoju metų laiku, kai šiltose patalpose įšyla akvariumų vanduo. Todėl būtina papildomai į akvariumą įleisti oro. Tai daroma į vandenį panardinus oro akmenuką ar lanksčią žarnelę ir žarnele orui jį sujungus su oro pompa. Difuzoriaus dydis ir oro pompos galingumas taip pat priklauso nuo akvariumo dydžio. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip tyliai veikia oro pompa. Senesnio modelio ar prastos kokybės oro pompos itin garsiai dirba, tai ypač girdima naktimis. Todėl rinkitės kuo tyliau veikiančias, pavyzdžiui,  JBL „ProSilent“.

Trumpai Jums pristatėme būtiniausią akvariumo įrangą. Netrukus pristatysime pirmuosius akvariumo įrengimo žingsnius. Jei kyla klausimų, „Akvazoo“ visad esame pasiruošę į juos atsakyti.

„Akvazoo“ neatsiejama nuo akvariumistikos!

*Šis tekstas yra AKVAZOO nuosavybė. Kopijuoti draudžiama!

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis