Kaip tinkamai išsirinkti maistą žuvims?

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 218
Kaip tinkamai išsirinkti maistą žuvims?

Kaip tinkamai parinkti žuvų maistą pagal žuvų tipą ir vietą akvariume. 

Tam, kad žuvys akvariume būtų sveikos ir gražios, būtina daugelio veiksnių darna, o vienas iš svarbiausių – gerai subalansuota ir žuvų poreikius atitinkanti mityba. Aukštos kokybės pašarai ne tik aprūpina žuvis būtinomis maistinėmis medžiagomis, bet ir saugo akvariumą nuo per didelio medžiagų apykaitos produktų kiekio.

Natūralioje aplinkoje žuvys gyvena skirtingame vandens lygyje. Vienos rūšys laikosi arti dugno, kitos viduriniame vandens sluoksnyje arba tarp augalų. Kai kurios dažniausiai plaukioja ties vandens paviršiumi. Dažniausiai žuvų kūno forma ir žiočių vieta leidžia nustatyti, kurioje vandens zonoje jos gyvena, o tai leidžia išrinkti pašarų formą.



Įvairi pašarų forma leidžia išsirinkti tokį produktą, kuris geriausiai tiks žuvų rūšiai (bus pritaikytas pašarų dalelių dydis, atsižvelgta į maisto rinkimo būdą bei vietą).

Dribsniai
Universaliausia pašarų forma. Tinka bet kokiame akvariumo gylyje maistą renkančioms žuvims. Švelnios struktūros dėka dribsniai, palietę vandenį, pirmiausiai plūduriuoja paviršiuje, o po to pradeda iš lėto skęsti. Plaukiojančius po akvariumą, juos ras visos, net ir mažiau aktyvioms rūšims priklausančios ar hierarchijos apačioje esančios žuvys. Norėdami gauti mažesnes pašarų daleles, dribsnius sutrupinkite.

Granulės
Koncentruoti, granulių pavidalo pašarai. Siūlomi skirtingi dydžiai: granulės (1,4–6,0 mm), mini granulės (0,8–1,2 mm) ir mikrogranulės (0,5–0,7 mm). Tai skęstantys arba lėtai  skęstantys pašarai. Tinka viduriniame vandens sluoksnyje ir akvariumo dugne mintančioms žuvims. Daugumos  granulių paviršius yra lygus. Uždarų porų dėka granulės iš lėto sugeria vandenį, greitai neyra, todėl į vandenį patenka nedaug maistinių medžiagų. Asortimente taip pat yra „kąsnio” („bites“) tipo, nelygaus paviršiaus granulės, kurios minkštėja greičiau ir todėl puikiai tinka jautresnėms ir ne taip noriai granulėmis mintančioms žuvims.

„Čipsai“
Tai plokščių diskų pavidalo pašaras. Greitai skęsta ir ilgai neyra vandenyje. „Čipsai“skirti didesnių rūšių žuvims. Įmetus juos mažesnėms žuvims, maistas yra gnaibomos po gabaliuką, todėl labai ėdrios žuvys nesugaudo mažų dalelių per greitai.

Žirneliai ir lazdelės 
Plaukiantys pašarai vidutinio dydžio ir didelėms žuvims, mintančioms vandens paviršiuje. Žirnelių pavidalo pašarai yra S (3,5 mm) ir M (5–6 mm) dydžių. Lazdelės gali būti M (4 mm) ir L (6 mm) dydžių.

Išgaubtos tabletės (Wafers)
Šios formos pašarai skirti nuo dugno mintančioms žuvims bei vėžiagyviams. Greitai skęsta, todėl patenka ten, kur minta dugninės žuvys arba slepiasi nedrąsių rūšių atstovai. Tabletės iš lėto sugeria vandenį, todėl ilgai nesuyra. Jų forma ir struktūra leidžia natūraliai misti Loricariidae šeimos žuvims, turinčioms siurbtuko formos burną ir dantis, pritaikytus tam, kad galėtų nugremžti maistą nuo skirtingų paviršių.

Tabletės
Tablečių formos pašarai tinka dugninėms žuvims ir vėžiagyviams (skęstančios, lipnios ir plokščios išgaubtos tabletės) arba viduriniame vandens sluoksnyje mintančioms žuvims ir mailiui (lipnios ir plokščios išgaubtos tabletės). Lipnias ir plokščias išgaubtas tabletes reikia priklijuoti prie akvariumo stiklo. Visos tabletės vandenyje suyra į mažas daleles.

Mikronizuoti pašarai
Smulkių dulkelių pavidalo pašarai, skirti mailiui šerti. Didelio mailiaus, pvz., gyvavedžių žuvų, atvejais šiuos pašarus galima naudoti, jaunoms žuvims pradėjus rinkti maistą savarankiškai.

Natūralus maistas
Džiovintuose, šaldytuose arba liofilizuotuose bestuburiuose (dafnijose, šoniplaukose, artemijose, uodo trūklio lervose, tubifeksuose, krevetėse) yra daug chitino ir karotinoidų. Biologiškai saugūs pašarai, puikiai paįvairinantys dekoratyvinių žuvelių racioną.

Minkšti („Soft“) pašarai
Įvairių granulių pavidalo pašarai modernios gamybos technologijos dėka pasižymintys minkšta struktūra. Jie yra labiau žuvų mėgstami ir lengviau virškinami.



Patarimai

  • mažoms ir mažas burnas turinčioms žuvims geriausiai tinka dribsnių pavidalo pašarai, mini arba mikrogranulės
  • dideles žuvis galima šerti„čipsais“, žirniukais arba lazdelėmis, jeigu maistas renkamas vandens paviršiuje
  • dugnines žuvis, atsižvelgiant į jų dydį, galima maitinti dribsniais, granulėmis ir mini granulėmis, tabletėmis ir išgaubtomis tabletėmis
  • jaunas, augančias žuvis maitinkite mažomis porcijomis 2–3 kartus per dieną, suaugusias - 1 kartą dienoje
  • intensyviai augančioms jaunoms žuvims reikia daugiau maisto (skaičiuojant kūno masės vienetui), palyginus su suaugusiomis žuvimis, kurių augimo tempas gerokai mažesnis. 
  • mailių ir jaunas žuvytes maitinkite dažniau ir didesnį dėmesį skirkite vandens kokybei
  • įmeskite tiek maisto, kiek žuvys gali suėsti per 2–3 minutes 
  • akvariumo dugne besikaupiantis nesuėstas maistas teršia vandenį, o tai kenkia žuvų savijautai ir sveikatai.
  • racionas turi atitikti natūralius žuvų poreikius
  • stenkitės, kad žuvys gautų įvairų maistą
  • naktį aktyvias žuvis maitinkite vakare, užgesinę šviesą akvariume
  • natūralioje aplinkoje žuvys randa įvarius maistinių medžiagų šaltinius. Nepamirškite, kad gražios, sveikos ir noriai neršiančios žuvys – tai subalansuotos mitybos rezultatas.
  • žuvų virškinamasis traktas yra pritaikytas konkretaus tipo maisto virškinimui ir būtent tokį maistą jos turi gauti. Maitinant žuvis netinkamais pašarais, jų vidiniai organai gali apaugti riebalais, gali sutrikti virškinimas ir dauginimasis, susilpnėti imunitetas.
  • žolėdžių žuvų virškinamasis traktas yra pritaikytas nuolatiniam nedidelių maisto porcijų virškinimui, todėl tokias žuvis akvariume reikia maitinti dažnai ir nedidelėmis porcijomis.
  • gyvame maiste gali būti ligas sukeliančių organizmų.
  • augantį mailių galite maitinti smulkintais dribsniais bei lipniomis tabletėmis, kurių sudėtyje yra nedideli pašarų gabalėliai. Didesnėms žuvims tiks mikrogranulės.
  • jeigu Jūsų žuvys skabo švelnius augalus, galite juos apsaugoti, padidindami racione augalinės kilmės medžiagų kiekį.
  • jeigu norite, kad dribsniai skęstų greičiau, įmeskite jų žiupsnelį į vandenį taip, kad pradėtų skęsti.
  • spalvą paryškinantys pašarai sustiprina visas žuvų spalvas. Jeigu žuvis tokiu maistu maitinsite reguliariai, po 2–3 savaičių pastebėsite puikų rezultatą.
  • vietoj gyvo maisto saugiau yra žuvis maitinti liofilizuotais arba šaldytais pašarais. Juose nėra žuvims pavojingų patogenų, tačiau išlaikomos visos jų gamybai panaudotų žaliavų maistinės savybės.
  • išsirinkite kelis, skirtingos sudėties pašarus.


Pagal sudėtį pašarus galima skirstyti į daugiakomponenčius, augalinius ir baltyminius. Juos derinant ir naudojant įvairiomis proporcijomis, galima žuvis aprūpinti visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis. Pažvelkite į toliau pateiktas diagramas ir nustatykite tinkamas, Jūsų auginamoms žuvims reikalingas atskirų medžiagų proporcijas.


Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis