Kaip kovoti su dumbliais akvariume

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 983
Kaip kovoti su dumbliais akvariume

Dumbliai akvariume egzistuoja neišvengiamai kaip ir kiti vandens organizmai. Svarbu kontroliuoti jų paplitimą. Jei Jūsų akvariume dumblių – gausu, būtina imtis priemonių, nes tai požymis, kad vandens cheminė sudėtis smarkiai pakitusi ir kenksminga akvariumo augalams bei žuvims.

Dumbliai akvariume egzistuoja neišvengiamai kaip ir kiti vandens organizmai. Svarbu kontroliuoti jų paplitimą. Jei Jūsų akvariume dumblių – gausu, būtina imtis priemonių, nes tai požymis, kad vandens cheminė sudėtis smarkiai pakitusi ir kenksminga akvariumo augalams bei žuvims.

Dumbliai, kaip ir visi augalai, dienomis išskiria deguonį, o vartoja anglies dioksidą (CO2), dėl ko gali kisti vandens pH lygis. Be to, situacija naktimis negerėja, nes jie įsisavina deguonį. Taigi, jei dumblių – gausu, naktimis deguonies kiekis itin nukrenta. Jei vandenyje atsiranda CO2 stygius, dumbliai geba įsisavinti CO2 iš karbonatinio kietumo (KH). Ženkliai nukritus karbonatiniam kietumui (KH), gali destabilizuotis pH lygis. Tokie svarbūs pokyčiai gali būti pražūtingi akvariumo augmenijai ir gyvūnijai.

Taip pat svarbu, kad nykstantys dumbliai yra suardomi bakterijų, kurioms reikalingas deguonis. Štai kodėl visada pabrėžiame papildomos aeracijos svarbą, kai naikinami dumbliai.

Spartaus dumblių augimo priežastys

Dumbliai auga itin sparčiai, kai vandenyje gausu maistinių medžiagų ir šviesos. Vandens testais galite lengvai patikrinti, ar nitratų ir fosfatų kiekis neviršija normos. Dažniausiai šių medžiagų atsiranda, kai akvariume nėra vandens rodmenų pusiausvyros, t. y. žuvys smarkiai peršeriamos, nepakankamai atšviežinamas vanduo, akvariume per daug žuvų, o augalų – per mažai, į akvariumą patenka tiesioginių saulės spindulių arba lempos šviečia per daug valandų per dieną.

Pagrindinės dumblių atsiradimą lemiančios medžiagos – amonis (NH3), nitratai (NO3) ir fosfatai (PO4). Jų kiekį akvariumo vandenyje galite nustatyti atlikę JBL NH3/NH4 Test-Set amonio testą ir JBL PO4 Phosphat sensitiv Test fosfatų testą.

priemonės nuo dumblių akvariume

DUMBLIŲ NAIKINIMAS

Ištyrus akvariumo vandenį ir nustačius dumblių atsiradimo priežastį, galime imtis pagrindinių jų naikinimo priemonių. Svarbiausia – kuo skubiau atstatyti medžiagų pusiausvyrą akvariumo vandenyje.

1. Pasirūpinti tinkamu akvariumo apšvietimu. Jei apšvietimą įjungiate rankiniu būdu, įsigykite laikmatį, kuriame nustatykite apšvietimą ne ilgiau kaip 8 val., galite netgi padalinti į kelis intervalus.

2. Pasirūpinti akvariumo vandens filtravimu. Įpilkite į akvariumą gerųjų bakterijų (pavyzdžiui, EasyStart“ biologinis vandens aktyvatorius ar JBL „Denitrol“ gerosios bakterijos). Jei naudojate išorinį filtrą, pasirūpinkite nitratus, nitritus ir fosfatus mažinančiais filtrų užpildais. „Akvazoo“ parduotuvėse siūlome platų jų pasirinkimą:

Taip pat svarbu reguliariai atnaujinti biologinio filtravimo užpildus:

Daugiau išorinių filtrų užpildų rasite  čia.

3. Sureguliuoti žuvų ir augalų kiekį akvariume. Reikėtų suprasti, kad kuo daugiau žuvų, tuo daugiau taršos. Bet ji nėra tokia didelė, jei Jūsų akvariume gausu gyvų augalų, kurie įsisavina nitratus. Jei to nėra, nitratų neutralizavimu tenka rūpintis Jums. Todėl turite reguliariai tikrinti nitratų kiekį vandenyje, atlikdami JBL NO3 Test-Set nitratų testą.

4. Neperšerti žuvų. Turite stengtis žuvis šerti tiek, kad pašaro likučių neliktų akvariume, t. y. jei per kelias minutes žuvys visko nesuėda, o palieka laisvai plūduriuoti paviršiuje ar nugrimzti ant dugno, mažinkite pašaro kiekį.

5. Reguliariai atnaujinti dalį akvariumo vandens ir nusiurbti dugną. Darykite tai ne per dažnai. Viskas priklauso nuo akvariumo dydžio ir jame esančių žuvų bei augalų kiekio. Todėl pakeitę dalį vandens ir nusiurbę dugną, tą dieną nešerkite žuvų, leiskite vandeniui nusistovėti. Nevalykite akvariumo ir filtro tą pačią dieną, kad nepristigtų gerųjų bakterijų. Jų siūlome įpilti kaskart valant akvariumą.

6. Pasirūpinti akvariumą valančiomis dugninėmis žuvimis, kurios mielai ėda dumblius. Tai gali būti ancistrusai, otocinkusai, lapės (chrosocheilus siamensis) ir kt. 

 

Dažniausiai akvariumuose randamos dumblių rūšys

Melsvadumblis, kurį iš tiesų sudaro ciano bakterijos. Šį į dumblį panašų darinį pastebime ant grunto, akmenų, dekoracijų. Nors jį lengva surinkti, jis greit vėl atauga. Dažnai atsiranda naujai sukurtuose akvariumuose, kuriuose dar nėra pusiausvyros, taip pat, kai vyksta silpna filtracija.

„Easy Life“ specialiai sukurta „EasyLife Blue Exitpriemonė nuo melsvųjų dumblių naikina juos nenaudojant antibiotikų ar kitų priemonių, kurių sudėtyje yra vario. Nekenksminga žuvims, krevetėms, moliuskams ir augalams. Naudoti tik gėlavandeniuose akvariumuose. 

Žalieji siūliniai dumbliai, kurių yra gausi įvairovė. Jie linkę atsirasti sutrikus CO2 ir maistinių medžiagų pusiausvyrai. Juos sunku išnaikinti, nes augdami įsinarplioja tarp augalų. Siūlome „Easy Life“ gaminamą „EasyLife AlgExit“ priemonę prieš žaliuosius siūlinius dumblius, „barzdą“, Priemonė veikia nekenkdama akvariumo gyventojams. Iš pradžių dumbliai nustoja daugintis, o vėliau visai išnyksta. Taip pat sunaikinamos dumblių sporos, kurios vis dar gali būti vandenyje.

Rudadumbliai linkę atsirasti tiek naujuose akvariumuose, kuriuose vandens parametrai – labai nepastovūs, tiek senesniuose akvariumuose, kuriuose nepakankamai vyksta biologinė filtracija ar per intensyvus apšvietimas. Taigi, jei akvariume atsiranda šių dumblių, atlikite vandens testus, patikrinkite filtravimo ir apšvietimo sistemas. Pasirūpinkite gerųjų bakterijų kolonijų susidarymu. Taip pat kovoti su šiais dumbliais padeda dugninės žuvys.

Vienaląsčiai žalieji dumbliai, dėl kurių žaliuoja („žydi“) vanduo. Šiems dumbliams itin palankios sąlygos, kai į akvariumą patenka saulės šviesa, vyksta per intensyvus akvariumo apšvietimas, pakilusi vandens temperatūra ir, žinoma nepakankama biologinė filtracija. Taigi, reikia pasirūpinti akvariumo užtemdymu (daliniu arba visišku kelioms paroms) ir žuvų šėrimo sureguliavimu. Taip pat akvariume svarbu periodiškai nusiurbti dugną ir atšviežinti vandenį, praturtinti jį gerosiomis bakterijomis.

Šiuos plaukiojančius dumblius lengvai sunaikinsite pasitelkę UV-C sterilizatorius. „Akvazoo“ parduotuvėse siūlome dviejų gamintojų – JBL ir „Aquael“ – sterilizatorius.

JBL ProCristal UV-C sterilizatorius bakterijas sunaikina UV-C spinduliais, greitai ir patikimai pašalina žaliuosius dumblius ir „baltąsias“ bakterijas. Tačiau nėra žalingo šalutinio poveikio: dėl atspindinčios vidinėssienelės nepralaidus UV-C spinduliavimui, tad sterilizavimo procesas vyksta itin efektyviai, UV-C lempa automatiškai išsijungia atidarius dangtelį. 

Aquael Sterilizer UV-C sterilizatorius taip pat naikina dumblius ir apsaugo žuvis nuo ligų. Jame įmontuotas patentuotas saugiklis apsaugo nuo UV-C šviesos, o vidinis kvarcinis veidrodis dvigubina sterilizatoriaus efektyvumą. Šis sterilizatorius skirtas visoms aukščiausio lygio filtravimo sistemoms. 

Kovokime su dumbliais akvariume kartu!

*Šis tekstas yra AKVAZOO nuosavybė. Kopijuoti draudžiama!

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis