Dugninės akvariumo žuvys

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 4480
Dugninės akvariumo žuvys

Kas priskiriama dugninėms akvariumo žuvims ir kuo jos svarbios?

Dugninėms akvariumo žuvims galime priskirti šamines, vijūnines ir kai kurias karpines žuvis. Šaminių žuvų būriui priskiriamos net 42 šeimos. Gėlavandeniame akvariume dažniausiai auginamos lorikarinės ir Corydoras šeimos šaminės žuvys.

Lorikarinės – labai didele žuvų įvairove pasižyminti šeima. Žinoma 1511 žuvų rūšių. Visos jos gyvena Pietų Amerikoje. Mažiausios užauga iki 17 mm, didžiausios – 1 m.

Dėl savo unikalios burnos sandaros lorikarinės žuvys maitinasi dumbliais, augančiais ant įvairių paviršių. Šios žuvys akvariume itin svarbios, nes valo dumblius nuo stiklo, augalų ir dekoracijų. Lorikarinėms žuvims akvariume rekomenduojame įdėti natūralios medienos šaknį ar šaką, nes šių žuvų virškinimui reikalinga ląsteliena.

POPULIARIAUSIAS – ANCISTRUSAS

Vieni populiariausių – ancistrusai (Ancistrus sp.). Tai itin taikūs akvariumo gyventojai. Jie puikiai jaučiasi mišriame akvariume kartu su kitomis žuvimis. Ancistrusai būna įvairių variacijų (ilgapelekis, albinosas ir t.t.)

Otocinklus (Otocinclus affinis) – tai viena populiariausių žuvų tarp aquascaping mėgėjų dėl mažo dydžio ir atsparumo didesniam CO2 kiekiui.

Pterygoplichtas (Pterygoplichthys gibbiceps)– dar viena dugninė žuvis, mintanti daugiausiai augaliniu maistu. Idealiomis sąlygomis ji gali užaugti didelė – iki 50 cm, todėl tinka laikyti su didelėmis, agresyviomis žuvimis.

Dauguma lorikarinių žuvų dar nėra moksliškai aprašytos, todėl neturi pilno lotyniško pavadinimo, o tik L kodą. Retesnių rūšių egzemplioriai ypač vertinami tarp akvariumistų kolekcionierių. Iš dažniau pasitaikančių Lietuvoje lorikarinių galima paminėti: L201, L190, L204, L340, L155, L066 ir kt.

ŠAMUKAI

Šamukai (Corydoras sp.) – itin mėgstami akvariumų gyventojai. Jų išskirtinis bruožas – aplink burną esantys jutimo organai – ūsai, kuriais ieško maisto. Minta sausu, šaldytu ir gyvu maistu.

Šiuo metu yra žinoma 430 Corydoras šeimos šamukų rūšių. Mažiausi iš jų užauga iki 26 mm, didžiausi – iki 90 mm. Daugiausia rūšių – iki 50 mm. Visos šios žuvys gamtoje auga būreliais, todėl akvariumuose taip pat rekomenduojame jų auginti ne mažiau nei po 5–6 vnt.

Šamukai taip pat surenka nukritusius pašaro likučius, išrausdami juos iš grunto ar siaurų plyšelių, kur nepasiektų ancistrusas ar panašios žuvys.

„Akvazoo“ veislyne veisiamos ir auginamos šamukų rūšys:

  • Corydoras paleatus – taškuotasis šamukas
  • Corydoras paleatus albino – taškuotasis šamukas „Albino“
  • Corydoras panda
  • Corydoras similis
  • Corydoras sterbai
  • Corydoras venezuelanus „Orange“
  • Corydoras julii – leopardinis šamukas
  • Corydoras hastatus – šamukas „Žvirblis“

ŠAMAI

Tarakatas (Hoplosternum thoracatum) – iki 17 cm užauganti šaminė žuvis, taip pat gerai valo akvariumo gruntą. Lengvai adaptuojasi, nėra baikštus, todėl gali gyventi būryje ir po vieną kartu su kitomis taikiomis žuvimis.

Šamas angelas (Pimelodus pictus) – itin gražiai atrodo dideliame akvariume, plaukiodamas būrelyje. Rekomenduojama auginti su didesnėmis žuvimis, nes mažesniąsias gali suėsti.

Labai mėgstamos akvariumistų dugninės žuvys yra botijos (vijūninių šeima). Tai žuvys, kurios visą dieną nepailsdamos juda palei dugną ieškodamos maisto. Botijos padeda kontroliuoti nepageidautinų sraigių populiaciją, nes sraigės yra vienas iš jų mėgstamų skanėstų. Populiariausios – botija klounas ir marmurinė botija, veisiamos „Akvazoo“ veislyne.

Svarbu atminti: dugninės, kaip ir visos kitos žuvys, yra jautrios amoniakui ir kitiems azoto junginiams, todėl būtina reguliariai siurbti dugno nuosėdas ir atšviežinti vandenį. Taip pat akvariumuose, kuriuose auginamos lorikarinės žuvys, negali būti naudojamos gydomosios priemonės, kurių sudėtyje yra vario – tai mirtinai pavojinga šioms žuvims.

„Akvazoo“ parduotuvėse siūlome gausų dugninių ir šaminių žuvų pasirinkimą. Dauguma iš jų – užaugintos „Akvazoo“ žuvų veislyne.

DUMBLIAI – BŪTINI MITYBAI

Kadangi gamtoje lorikarinės žuvys minta dumbliais, akvariuminių žuvų kasdieniame racione jų taip pat negali trūkti. Vienas iš pagrindinių šioms žuvims skirtų pašarų komponentų – dumbliai (algae). Geriausiai tinka tablečių pavidalo pašaras.

HIKARI – vienas populiariausių Premium klasės žuvų pašarų gamintojų Japonijoje – sukūrė aukštos kokybės tablečių formos kasdieninius pašarus šamams ir kitoms dugninėms žolėdėms žuvims. HIKARI nuolat atlieka tyrimus laukinėje gamtoje, stebėdami žuvų mitybą. Remiantis ilgamete patirtimi, kuriami tik aukštos kokybės pašarai akvariumo žuvims.

Daugiau apie HIKARI pašarus čia.

Taip pat siūlome kokybiškų JBL ir „Tropical“ gamintojų pašarų:

 

 

„Akvazoo“ fizinėse parduotuvėse žuvų asortimentas papildomas kiekvieną savaitę!

Šis tekstas yra AKVAZOO nuosavybė. Kopijuoti draudžiama!

 

 

 

 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis