Auksinis trikampis akvariume

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 4445
Auksinis trikampis akvariume

Norėdami akvariume sukurti vešlios augmenijos kompoziciją ir palaikyti jos gyvybingumą ir klestėjimą, turime pasirūpinti trimis svarbiausiais komponentais, kitaip tai dar žinoma kai „auksininis trikampis“, kurį sudaro: šviesa, makroelementai ir mikroelementai.

Norėdami akvariume sukurti vešlios augmenijos kompoziciją ir palaikyti jos gyvybingumą ir klestėjimą, turime pasirūpinti trimis svarbiausiais komponentais, kitaip tai dar žinoma kai „auksininis trikampis“, kurį sudaro: šviesa, makroelementai ir mikroelementai.

 

Šviesa, ne veltui yra šio trikampio viršuje, nuo jos priklauso maistingųjų medžiagų įsisavinimo greitis. Akivaizdu, kad augalai augs greičiau, jei yra pakankamai šviesos. Be to, maistingųjų medžiagų poreikis taip pat priklauso nuo augalų rūšies. Greitai augantys vandens augalai, tokie kaip valisnerijos, įsisavina daug daugiau nitratų ir fosfatų negu lėtai augantys, tokie kaip Anubias.

Būtinos visos maistingosios medžiagos
Vešintys akvariumo augalai ir jokių dumblių – tai pasiekiama, kai vandenyje gausu maistingųjų medžiagų, tinkamo apšvietimo bei pakankamas CO2, azoto, fosforo, kalio (ir kt.) kiekis. Jei bent vienos ar daugiau maistingųjų medžiagų trūksta, augalai pradeda augti lėčiau arba iš viso nustoja augę. 

Dumbliai ir cukrus
Jei augalų augimas sutrinka, medžiagų apykaitos procesai nevyksta, augalai pradeda atpalaiduoti cukrų į vandenį. Cukrus suaktyvina dumblių sporas ir jie pradeda augti. Dumbliai yra mažiau jautrūs maistingųjų medžiagų trūkumui nei augalai. Štai kodėl reikia užtikrinti, kad būtų visi „auksinio trikampio“ elementai – būtent nuo jų priklauso, kad akvariume neaugtų dumbliai. Svarbu rasti balansą.

NO3 ir PO4 santykis
Tyrimais nustatyta, kad ne nitratų ir fosfatų perteklius skatina dumblių augimą, o atvirkščiai – jų trūkumas. Dumblių atsiranda, kai fosfatų kiekis vandenyje – didesnis negu 2,0 mg/l. Priimtina fosfatų (PO4) koncentracija –  0,5–2,0 mg/l.

Natūralus fosforo ir azoto šaltinis – pašaras ir žuvų ekskrementai. Šių makroelementų trūkumas atsiranda: jei akvariume nėra daug žuvų, jei jos retai maitinamos, jei yra per daug augalų ir šviesos. Dauguma žmonių kontroliuoja NO3-PO4 lygį remdamiesi Redfildo santykiu (kitaip dar atominiu maistinių medžiagų santykiu“, angliškai Redfield Ratio – RR), kad kompensuotų šių medžiagų trūkumą. Redfildoanglies, azoto ir fosforo santykis turi būti 105:16:1. Praktikoje, azoto ir fosforo santykis – 16:1.


Anglis, CO2
Viena svarbiausių medžiagų augalams – anglies dioksidas, kurį jie fotosintezės metu, veikiant šviesai ir vandeniui, transformuoja į maistines medžiagas (cukrų), tuo pačiu išskirdami deguonį.

Anglies stoka (paprastai CO2 pavidalu) skatina dumblių augimą ir sutrikdo augalų augimą. Todėl svarbu užtikrinti pakankamą anglies kiekį. Akvariumui, kuriame yra daug greitai augančių augalų, reikia daug anglies. CO2 iš dujų balionų ar skysčio pavidalu („EasyCarbo“ trąšos augalams su anglimi) yra būtina, kad papildytų anglies kiekį.

Apsisprendus įsirengti augalinį akvariumą, priklausomai nuo jo dydžio, pasirenkama CO2 tręšimo sistema, užtikrinant tolygų CO2 prisotinimą vandenyje. „Akvazoo“ siūlome JBL „ProFlora“ CO2 sistemas, kurias tiekiame tiesiogiai iš gamintojo.


Šviesos svarba

Šviesa svarbi medžiagų įsisavinimo procese ir nuo jos priklauso, kaip greitai augalai šias medžiagas įsisavina. Šviesos kiekis ypač svarbus absorbcijos greičiui: jei yra daug šviesos, augalams reikia daugiau maistingųjų medžiagų, taip pat jos greičiau įsisavinamos. Daug šviesos ir per mažai maistingųjų medžiagų sąlygoja vidinių augalų rezervų išsieikvojimą. Šiuo kritiniu momentu augalams reikia labai daug maistingųjų medžiagų. Taigi nuo šviesos kiekio tiesiogiai priklauso maistingųjų medžiagų poreikis.

 

 

I tipas, bendras akvariumas (dažniausias variantas)

Akvariumas, kuriame yra standartinis apšvietimas, o dauguma augalų – nereiklūs.

II tipas, „pažengusiųjų“
akvariumas

Augalinis akvariumas, RGB LED apšvietimas, itin gausu augalų, kuriems reikia priežiūros, genėjimo, reguliaraus tręšimo.

Tam tikri vandens parametrai šio tipo akvariumui:

Tam tikri vandens parametrai šio tipo akvariumui:

CO2  15–20 mg/l

CO2  20–30 mg/l

NO3 5–10 mg/l, kiekį matuoti kas savaitę

NO3 15–20 mg/l, kiekį matuoti kas savaitę

PO4  0,5–1,0 mg/l, kiekį matuoti kas savaitę

PO4  1,0–1,5 mg/l, kiekį matuoti kas savaitę

Naudoti kasdien

Naudoti kasdien

Pusė arba pilna dozė „EasyLife ProFito“ (pilna dozė – 1/7 savaitinės dozės)

Pilna arba dviguba dozė „EasyLife ProFito“ (pilna dozė – 1/7 savaitinės dozės)

Pilna dozė „EasyCarbo“

Pilna dozė „EasyCarbo“

 

Naudoti kas savaitę

„EasyLife Ferro“

 

Pagrindinis skirtumas tarp I ir II tipo akvariumų yra apšvietimo skleidžiamas šviesos kiekis. Nuo šviesios kiekio tiesiogiai priklauso maistingųjų medžiagų absorbcijos greitis, tai reiškia, kad daugiau maistingųjų medžiagų turi būti pasiekiamos lapų paviršiuje. Suprantama, jei yra daug greitai augančių augalų, tai maistingų medžiagų poreikis yra daug didesnis. Štai kodėl rekomenduojame didesnius šių medžiagų kiekius II tipo akvariumui. Kai kurių medžiagų kiekio sumažėjimas (bet ne visiškas 0!) yra priimtinas tol, kol jos laiku papildomos.

 

Papildomas pavyzdys:

  •        Akvariumas 60x60x60 cm

Kas savaitę pilama:

Naudoti kas dieną: „EasyCarbo“ trąšos augalams su anglimi

Kas mėnesį: „EasyLife Filter Medium“ vandens kondicionierius, pakeitus 50% vandens.

I tipo akvariumas – entuziastams

I tipo akvariumai (120x60x60 cm), su standartiniu apšvietimu. Nedaug nereiklių augalų (paparčiai, kriptokorinos), gruntas be pogrunčio. Apšvietimas ribotas. Dėl tokio apšvietimo, maistingųjų medžiagų poreikis yra mažesnis.

II tipo akvariumas pažengusiems/profesionalams

Akvariume gausu reiklių augalų, jie auga ir labai greitai pasisavina didelius kiekius maistingųjų medžiagų. Akvariumas (120x60x60 cm), RGB LED tipo apšvietimas. Daug reiklių augalų (pvz., Hemianthus callitrichoides ir Echinodorus tenellus), gruntas be pogrunčio. Aukšti augalai augs prie galinės akvariumo sienelės (pvz., liudvigijos). Augalams reikia daug šviesos ir maistingųjų medžiagų, kad būtų sveiki, vešlūs ir ryškūs. 

 

Augalinio akvariumo priežiūrą palengvina ir šio specialios priemonės:

  •       JBL „Testlab ProScape“ augalinio akvariumo vandens testų rinkinys
  •       Augaliniams akvariumams skirti įrankiai

„Akvazoo“ rūpinamės Jūsų akvariumo žuvų sveikata!

Šis tekstas yra „Akvazoo“ nuosavybė. Kopijuoti ar publikuoti be sutikimo – draudžiama.

 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis